Wastips voor je (nieuwe) dekbedovertrek

Wastips voor je nieuwe dekbedovertrekAls je een dekbedovertrek hebt gekocht wil je natuurlijk dat je nieuwe aankoop zo lang mogelijk mooi blijft. Logisch! De manier waarop je het dekbedovertrek wast is hierbij van grote invloed. Ik geef je een paar praktische wastips zodat je (nog) langer kan genieten van je gloednieuwe overtrek, dus lees snel verder!

Tip 1: Was het dekbedovertrek voor gebruik

Als je je nieuwe dekbedovertrek voor de eerste keer wilt gebruiken is het aan te raden deze eerst een keer te wassen. Nieuw beddengoed is namelijk nog niet geheel vochtabsorberend en wordt dat wel na de eerste keer wassen. Een vochtabsorberend dekbedovertrek verhoogt je slaapcomfort, dus belangrijk voor een goede nachtrust! Was de eerste keer op 30 graden. Door op een lage temperatuur te wassen voorkom je dat het dekbedovertrek krimpt.

Tip 2: Draai je dekbedovertrek binnenstebuiten

Draai het dekbedovertrek en de kussenslopen binnenstebuiten voor je ze gaat wassen. Zo blijft de kleur veel beter behouden en voorkom je dat de kleuren vaal worden!

Tip 3: Laad je wasmachine niet te vol

Doe niet meer dan één 2-persoons dekbedovertrek en niet meer dan twee 1-persoons dekbedovertrekken tegelijk in de wasmachine. Anders krijgt je beddengoed niet voldoende ‘beweging’ in de wasmachine waardoor de inhoud er niet helemaal schoon uit komt.

Tip 4: Kies een kreukherstellend wasprogramma

Bonte was: was donker beddengoed bij voorkeur op 40°C en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.

Witte was: was wit(/lichtgekleurd) beddengoed op minimaal 40°C tot maximaal 60°C en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.

Tip 5: Gebruik niet veel wasmiddel

Gebruik niet veel (en het liefst vloeibaar) wasmiddel. Vooral belangrijk om witte strepen en vlekken te voorkomen, zogenaamde ‘witslijtage’. Stof heeft een minder goede kleurechtheid als het nat is, en door het schuren van het materiaal langs de wastrommel komt er kleurstof vrij. Dit gebeurt vooral op plekken waar de stof in een vouw zit. Dit wegslijten van de kleurstof zien we als witte strepen. Het wordt vaak versterkt als je wasmiddel gebruikt waar bleekmiddel in zit. Het is dan ook aan te raden om vloeibaar wasmiddel te gebruiken en erop te letten dat er geen bleekmiddel in zit.

Tip 6: Haal het beddengoed gelijk uit de wasmachine

Last but not least: laat de natte was niet te lang in de wasmachine zitten. Zo voorkom je dat het beddengoed gaat kreuken! Als je de mogelijkheid hebt kun je je dekbedovertrek het beste laten drogen aan de waslijn. Doe je je dekbedovertrek in de droger? Droog dan op een zo laag mogelijke temperatuur en maak gebruik van de antikreuk instelling.

In 90% van de gevallen kan je bovenstaande tips gewoon aanhouden, maar het is natuurlijk wel belangrijk om het waslabel van tevoren nog even te checken. Ik wil geen gekrompen of vaal gewassen dekbedovertrek op m’n geweten hebben ;-)

Dus: jij weet wat je te doen staat! Heb jij straks je nieuwe dekbedovertrek binnen? Volg deze tips dan op zodat je heel lang plezier houdt van je nieuwe aankoop!