Spanning afbouwen voor het slapen gaan + 10 tips!

Je bent de hele dag al aan het rennen en vliegen, zowel op het werk als thuis. ’s Avonds besluit je te gaan sporten en daarna is het tijd om nog heel even lekker te chillen op de bank. Je kijkt je favoriete Netflix serie en ondertussen check je je social media en zit je te appen met een vriend. Nu al 23.00 uur!? Gauw naar bed, morgen weer vroeg op! Eenmaal in bed lig je te woelen en kom je maar niet in slaap omdat je te druk bent in je hoofd. Gek? Nou nee, eigenlijk heel logisch!

Opslomen voor het slapen gaan

De belangrijkste en meest effectieve manier om te herstellen van alle inspanningen overdag – zowel fysiek als mentaal, is slapen. Ongeveer 8 uur per dag. Nee dat is niet overdreven of luxe, je doet je lichaam en geest er echt een groot plezier mee! Het brengt o.a. je cortisolniveau in balans, het stresshormoon dat in ons drukke leven vaak veel te hoog is. Maarja, makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het belangrijk om circa 1,5 uur voordat je gaat slapen begint met bewust relaxen: je lichaam en geest voorbereiden op het slapen gaan. Dat wordt ook wel ‘opslomen’ genoemd. Geen drukke activiteiten en blauwe beeldschermen meer! Dit prikkelt en activeert je hersenen, iets wat je natuurlijk liever niet wilt als je straks gaat slapen.

Spanning afbouwen

Gedurende de dag bouw je spanning op – soms bewust, soms onbewust. Om te kunnen slapen is het noodzakelijk om deze spanningen ook weer af te bouwen. Tijdens het opslomen neemt de spierspanning langzaamaan af, daalt je bloeddruk en wordt het hoofd weer leeg. Hoe je dat kunt doen? Lees de tips hieronder!

10 tips voor een goede nachtrust

Tip 1: Bouw ook overdag een aantal rustmomenten in. Neem bijvoorbeeld echt even de tijd voor een kopje thee of loop een blokje om.

Tip 2: Zorg voor voldoende buitenlucht. Door naar buiten te gaan vangt je lichaam (zon)licht op, en daardoor produceer je later op de dag meer melatonine.

Tip 3: Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan, bij voorkeur niet later dan 23.00 uur.

Tip 4: Wanneer je een boek/tijdschrift leest, lees dan niet al te complexe of spannende verhalen.

Tip 5: Maak van je slaapkamer geen werk- of tv kamer. Een donkere, stille en opgeruimde slaapkamer zonder apparatuur nodigt uit om te ontspannen.

Tip 6: Mediteren: weleens geprobeerd? Niet iedereen is er fan van, maar het kan écht helpen om rustig in slaap te vallen! Zoek het anders eens op op internet.

Tip 7: Luister muziek, bij voorkeur met 60 tot 80 beats per minuut (bpm). Op Spotify heb je veel afspeellijsten die je kunt luisteren voor het slapen gaan. Door het langzame, stabiele ritme en door lage tonen vertraagt je eigen interne ritme – bijvoorbeeld van de hartslag, ademhaling, bloeddruk en spierspanning.

Tip 8: Drink ’s avonds niet meer zo veel. ’s Nachts eruit moeten om naar het toilet te gaan kan je diepe slaap onderbreken.

Tip 9: Alcohol zorgt er vaak wel voor dat je makkelijker inslaapt, maar vaak slaap je onrustiger en ben je daardoor zelfs regelmatig wakker.

Tip 10: Neem een warm (niet heet!) bad of lauwe douche voor het slapen gaan. Dit kan de melatonine (slaaphormoon) aanmaak bevorderen en dus slaperiger maken. Daarnaast raken je spieren hierdoor meer ontspannen.

Comfortabel slapen

Ook ontzettend belangrijk: een goed bed, een comfortabel matras, een fijn dekbed, een geschikt hoofdkussen en zacht beddengoed. We adviseren je graag! Neem gerust contact op met onze deskundige klantenservice via klantenservice@lusanna.nl of 085 273 2284 (dinsdag t/m vrijdag bereikbaar tussen 10.00 en 17.00 uur). Natuurlijk ben je ook van harte welkom in onze Lusanna showrooms voor persoonlijk advies. De adresgegevens en openingstijden vind je hier.

Neem jij ’s avonds bewust tijd om te ontspannen voor het slapen gaan?