
Het is weekend! Dat betekent uiteraard: uitslapen :) wie houdt er niet van? Lekker wegdromen op je comfortabele matras, en verdwijnen onder je heerlijke fluffy dekbed. Toch word je op dezelfde tijd wakker waarop je normaal gesproken opstaat. *Wil ik al opstaan? Nope!’. Je draait je nog eens lekker om en valt weer in slaap. Vervolgens word je een paar uur later wakker. Je voelt je suf, lusteloos en hebt zelfs een beetje hoofdpijn. Herkenbaar?
Een heus ‘slaapoverschot’
Te kort slapen is niet goed voor je, dat weet iedereen. Maar wist je dat te lang slapen ook een negatief effect schijnt te hebben op je gezondheid? Het woordje ‘te’ zegt het eigenlijk al. Ken je dat gezegde? ‘‘Overal weer ‘te’ voor staat is niet goed, behalve tevreden’? Een wijze uitspraak ;-) in dit geval heb je dan te maken met een heus slaapoverschot. Dit wordt ook wel hypersomnie genoemd.
Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?
Hoeveel slaap je gemiddeld nodig hebt lees je in
deze blog. Een samenvatting: voor de meeste mensen is tussen de 6 en 8 uur per nacht gemiddeld, maar er zijn ook mensen die wel 10 tot 12 uur per nacht nodig hebben. De slaapexperts geven aan dat als je structureel meer dan 9 uur slaapt en alsnog vermoeid wakker wordt, je het beste even langs de huisarts kan gaan voor een check.
Langslapers hebben bijna 50% meer kans op beroerte
Uit
onderzoek van de University of Cambridge blijkt dat mensen die te lang slapen bijna 50% meer kans hebben op een beroerte. Daarnaast zouden langslapers sneller last hebben van rugpijn en hoofdpijn én zou er een groter risico zijn op diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, depressie, en Alzheimer.
Verloren slaap in het weekend inhalen?
Dit geldt natuurlijk niet voor mensen die af en toe de klok rond slapen. Als je een drukke week hebt gehad is het logisch dat je in het weekend wat meer slaap nodig hebt. Je moet alleen niet denken dat je de verloren slaapuren van doordeweeks kan inhalen in het weekend. Als je een tekort hebt opgebouwd word je door dat ene nachtje (helaas) niet ineens uitgerust wakker.
Structureel slaaptekort
Slaapdeskundige Gerard Kerkhof: "Wat er vaak gebeurt, is dat mensen in het weekend lang doorslapen en vervolgens vermoeid wakker worden. Ze wijten dit aan het lange slapen, maar eigenlijk slapen ze structureel te kort. Op een doordeweekse dag merken ze hier alleen weinig van, omdat het werk of andere verplichtingen ze wakker houdt. In het weekend doe je vaak minder, waardoor het ineens opvalt dat je écht moe bent".
Inzicht in je slaappatroon
Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je meer inzicht kan krijgen in je slaappatroon. Heb jij al eentje op je telefoon staan? Misschien slaap je wel meer of minder dan je denkt! Deze apps meten de slaapkwaliteit aan de hand van de bewegingen in je slaap. Er zijn natuurlijk veel meer factoren die de kwaliteit van je slaap bepalen. De apps zijn dus niet heel nauwkeurig, maar ze geven wel een goede indicatie.
Rust – reinheid – regelmaat is de key
Je lichaam heeft rust, reinheid en regelmaat nodig om structureel goed te slapen. Probeer dus elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Daarnaast is het belangrijk om te ontspannen. Tips nodig? Die vind je in
deze blog! En nu? Lekker weekend vieren! Ik ga morgen uitslapen! Zzz...