6 tips tegen een ochtendhumeur!

‘Doe ’s niet zo chagrijnig!’. Sta jij ’s ochtends met moeite op en snauw je het eerste uur iedereen af die in je buurt komt? Duidelijk gevalletje Ochtendhumeur. Een ochtendhumeur kan zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen heel wat stress en irritaties veroorzaken. Met onderstaande tips kan je je ochtendhumeur iets verlichten, dus lees gauw verder!

Tip 1: Ga op tijd naar bed

Een van de oorzaken van een ochtendhumeur is te weinig nachtrust. Zorg dus voor genoeg slaap! Hoeveel slaap je nodig hebt is van een aantal factoren afhankelijk. Voldoende slaap zal je humeur absoluut ten goede komen! Heb je moeite om te ontspannen voor het slapen gaan? In deze blog vind je tips!

Tip 2: Zorg ervoor dat je ’s ochtends genoeg tijd hebt

‘Hurry-hurry-hurry, ik heb haast!’ Haast is een van de belangrijkste redenen van een ochtendhumeur. Zorg er dus voor dat je uitgeslapen wakker wordt (zie tip 1) en zet je wekker wat eerder! Hoeveel tijd neem jij voor je ochtendritueel? Voor je lichaam/geest is een half uurtje extra al heel prettig. Je zal gelijk merken dat het je rust geeft. Zo begin je de dag een stuk relaxter!

Tip 3: Kom direct in beweging

Snoozen is sowieso een no-go, daar lees je meer over in deze blog. Sta dus gelijk op als je wekker is gegaan! Ik snap dat je daar geen zin in hebt, maar hé: even door de zure appel heen bijten en je zal je snel(ler) fris voelen. Gooi de gordijnen open en schud de stijfheid er lekker uit door bijvoorbeeld te joggen op de plaats of een paar stretchoefeningen te doen. Frisse buitenlucht doet ook wonderen! Een wandeling in de vroege ochtend zal je zeker goed doen.

Tip 4: Maak het jezelf gemakkelijk

En dat begint met een goede voorbereiding! Zorg dat je ’s ochtends niet al te veel hoeft na te denken. ’s Avonds kan je al heel wat voorbereidingen treffen!
  • Leg je kleding klaar
  • Pak je tas in
  • Bereid je ontbijt voor
  • Bereid je lunch voor

Wat kan er nu nog mis gaan!?

Tip 5: Zorg voor een goed ontbijt

Een goed ontbijt, een goede start! Een stevig en gezond ontbijt zal je helpen om de ochtend goed en energiek door te komen. Veel voedingsdeskundigen zeggen zelfs dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is! Ben jij iemand die ’s ochtends met een lege maag de deur uit gaat of neem je rustig de tijd om even te ontbijten? Om je ochtendhumeur te beperken is het een must om het ontbijt in je ochtendritueel op te nemen!

Tip 6: Luister muziek

Doe jij je ochtendritueel nu altijd in stilte? Probeer het ook eens met je favoriete muziek op de achtergrond! Maak een playlist op Spotify en neurie lekker mee. Volgens David M. Greenberg, muziekpsycholoog aan de University of Cambridge en de City University of New York, kan Viva La Vida van Coldplay je het beste helpen om ’s ochtends fris en fruitig uit bed te stappen (bron). Een lekkere start van de dag! Heb jij nog meer tips om van een ochtendhumeur af te komen? Ik ben benieuwd! Laat je het me weten in de reacties?

 

Daaag ochtendhumeur!